Guider och tips
Här finner du guider och tips på saker du kan göra och hur du gör utför dem säkert i ditt hem med el.
Är det något tips du saknar så kontaktar du oss.
Trasig huvudsäkring
issa lampor tänds när man startar en spisplatta eller vid tändning av lampor fungerar dessa inte alls medan andra går på halvfart. Det kan vara svårt att se någon logik i felen.
Vid elmätaren sitter en huvudbrytare – slå av den. Allt som är elanslutet i fastigheten/lägenheten slocknar. Bredvid huvudbrytaren sitter tre stycken säkringar/elproppar, som är dina huvudsäkringar. Kolla om någon av dessa är trasiga – detta ser du på att metallpärlan baktill på säkringen är borta. Men det kan också hända att den sitter kvar trots att säkringen är trasig. Byt då för säkerhets skull ut alla tre säkringarna mot nya. Var noggrann med att ersätta dem med sådana av samma värden vilket finns angivet på säkringarna. När du bytt ut alla säkringar och dragit åt säkringshållaren, slå till huvudströmbrytaren.
Någon av säkringarna kan vara extremt varma så att ni kan bränna er, var därför försiktig. Med litet tur har du nu åtgärdat felet. Skulle felet kvarstå har någon av säkringarna gått på nytt. Kontakta då oss på Eltjänst på telefon 090-18 65 50 för att få hjälp. Om du har identifierat en trasig säkring och den är varm så har den förmodligen gått sönder av överbelastning. Om den är sval så har den sannolikt gått sönder av ålderdom eller kortslutning.
Färgkod för olika säkringsstorlekar
Grön = 6 A
Röd = 10 A
Grå = 16 A
Blå = 20 A
Gul = 25 A
Svart = 35 A
Vit = 50 A
Vad får du göra själv hemma med el
Rätt kunskap och försiktighet är viktigt vid allt arbete med elektricitet.
De flesta elarbeten måste utföras av en behörig elinstallatör, men en del enklare arbeten får du utföra själv, om du har kunskap om hur du ska göra. Som ägare eller nyttjare av en fastighet är du ansvarig för att elen är korrekt installerad och att de elektriska apparater som du använder är hela och används på rätt sätt.
Ta inga risker när du gör eljobbet själv. Är du det minsta osäker ska du lämna över jobbet till en elinstallatör. En felaktig hantering av el kan leda till brand och skador. Chansa aldrig, ett enda misstag kan få ödesdigra konsekvenser.
Stäng av strömmen innan du börjar. Oavsett vilket slags elarbete som du ska utföra så ska du alltid börja med att stänga av strömmen. Dra ur stickproppen om det är en apparat du tänker arbeta med. Rör elarbetet delar av den fasta installationen som takarmatur, vägguttag eller strömbrytare, ska du avlägsna propparna (säkringarna) eller slå av huvudströmbrytaren.
Kontrollera att strömmen verkligen är avstängd och att utrustningen du ska arbeta med är spänningslös innan du börjar. Försäkra dig också om att ingen annan kan koppla på strömmen under tiden som du arbetar.
Elarbeten du får göra själv – och några goda råd på vägen …
- Byta trasig propp (säkring) och återställa utlöst automatsäkring. Om proppen går på nytt finns det ett fel som måste åtgärdas. Kontakta en elinstallatör om du inte själv kan hitta felet. Trasiga proppar ska slängas – försök aldrig att reparera dem.
- Byte av glödlampor. Se till att den nya lampan inte har högre effekt än den som anges på armaturen, till exempel: ”Max 60 W”. Var även noga med att följa övriga anvisningar som finns på armaturen. Det är speciellt viktigt när det gäller användningen av toppförspeglade lampor och halogenlampor.
- Montering av skarvsladdar. Om du sätter ihop en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag, måste alla delar till skarvsladden vara i jordat utförande. Glöm inte att kontrollera den grön-gula skyddsledaren så att den verkligen sitter fast ordentligt på rätt ställe. Den får aldrig anslutas till någon annan anslutningsskruv än den som är försedd med en jordsymbol.
- Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Om sladden har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den. Däremot kan du kapa av den trasiga delen. Du får bara ersätta sladd, stickpropp och skarvuttag med samma slags materiel som tidigare. (Behöver du byta stickpropp på lampor av annat slag eller på hushållsapparater, ska de lämnas in till en fackman för ombyggnad.)
- Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere). Var försiktig. Bryt spänningen antingen genom att skruva ur proppen eller genom att slå av huvudströmbrytaren. Kontrollera att det är spänningslöst i strömbrytaren eller uttaget innan du börjar jobbet.
- Utbyte av ljusarmatur i torra icke brandfarliga utrymmen inne i bostäder. Det du får göra själv i dessa utrymmen i bostäder, under förutsättning att du har kunskap om det, är att byta ut en fast ansluten ljusarmatur. I övrigt ska du höra av dig till en behörig elinstallatör.
Dessa exempel på arbeten får endast utföras av en elinstallatör:
- Utförande av fasta installationer.
- Installering av golvvärme och värmekabel.
- Byte av ojordat vägguttag mot jordat.
- Förläggning av kabel i mark.
Läs mer om vilka elarbeten du får och inte får göra själv i Elsäkerhetspocketen och i ELSÄK-FS 2013:1. Du hittar publikationerna i Elsäkerhetsverkets publikationsshop.
Säkringar som löser ut
Har du problem med säkringar som löser ut? Ifall du har gängsäkringar, det vill säga den äldre modellen med en pärla i bakändan så kan en trasig säkring bero på två saker – antingen överbelastning av säkringen eller kortslutning (elektriskt fel bakom säkringen).
Byt till en hel säkring. Känn efter om den utbytta säkringen är varm eller sval. Om den är så pass varm att du knappt kan hålla i den är orsaken överbelastning. Om den är sval är det sannolikt kortslutning som ligger bakom felet. Om orsaken är överbelastning – se efter vilka elanslutna enheter som ligger på denna säkring och hur du använder dem. Apparater för uppvärmning drar till exempel mycket ström. Ett sätt att lösa problemet är att undvika att använda många elektriska apparater samtidigt över samma säkring. Det bästa är att låta en fackman se över ditt elsystem och föreslå ändringar. Skulle orsaken vara kortslutning ska du börja med att slå av huvudströmmen – dra ur alla stickproppar i den aktuella gruppen och sedan slå till strömmen igen. Om säkringen nu håller ligger förmodligen felet i någon av de apparater som varit anslutna. Koppla in dem en efter en med ett intervall så kan du se vilken apparat det är som löser ut säkringen. Om säkringen återigen går fast alla kontakter är urdragna ligger felet förmodligen i den fasta installationen. Kontakta då en fackman för hjälp.
Min nya ljuskälla lyser inte i min lampa
OBS! Kom ihåg att dra ut stickproppen / göra lampan strömlös
Om din ljuskälla inte fungerar i din lampa trots att den är hel kan det vara så att den inte riktigt når ner till botten av lamphållaren.
- Prova ljuskällan i en annan lampa/armatur.
- Om den lyser så är det troliga felet i lamphållaren.
- Gör då enligt nedan.
- Stäng av strömmen till lampan. Inte bara med strömbrytaren utan dra ut sladden / skruva ut säkringen.
- Ta en smal skruvmejsel och vik upp det lilla metallblecket som sitter på botten av lamphållaren. Bara lite grand.
- Nu borde allt fungera.
Utlöst jordfelsbrytare
När en jordfelsbrytare har löst ut så är troligen hela huset utan ström – grips inte av panik då detta troligen inte är något farligt. Ofta är det en maskin eller annan elektrisk produkt som man just då använder; ta ut sladden från uttaget och gör enligt nedan.
- Prova slå till jordfelsbrytaren. Om den inte löser ut igen kan detta tyda på en tillfällig störning som är orsakad av något tillfällig maskin.
- Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslag finns ett bestående fel, gör då följande.
- Skruva ut alla säkringar (ej huvudsäkringar) och eller vippa ner samtliga säkringarna.
- Slå på jordfelsbrytaren och ifall den löser ut då, ring oss direkt på 090-18 65 50. Då måste nämligen en elektriker åtgärda felet.
- Om den inte löser ut, börja skruva/vippa upp säkring per säkring. Vänta en stund mellan varje säkring (inte om det är en motorgrupp för då måste alla säkringar in samtidigt – annars löser motorskyddet).
- När jordfelsbrytaren löser ut igen, skruvar ni ut den eller de säkringar som gjorde att jordfelsbrytaren löste ut.
- Nu har du lokaliserat felet till en bestämd grupp. Fortsätt med att dra ur alla stickproppsanslutna apparater inklusive lamputtagsanslutna enheter som hör till gruppen. Slå därefter till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren på nytt löser ut finns felet i den fasta installationen eller i någon annan fast ansluten apparat. Kontakta Eltjänst på 090-18 65 50 för kontroll och åtgärd.
- Om jordfelsbrytaren ej löser ut efter utdrag av stickproppar, anslut en apparat i taget tills att jordfelsbrytaren på nytt löser ut. Det är den sist anslutna apparaten som sannolikt är felaktig. Kontakta oss då för kontroll av denna apparat.
- Om jordfelsbrytaren löser ut med jämna mellanrum bör du kontakta oss på Eltjänst för kontroll av anläggningen.
Funktionskontroll av jordfelsbrytare
Rekommenderade tidsintervaller mellan funktionskontrollerna varierar mellan olika tillverkare och brukar vara mellan 1–6 månader.
Jordfelsbrytaren är mekanisk och kan jämföras med mekaniska maskiner. Om den inte testas med jämna mellanrum är det inte säkert att den fungerar när den behövs. Funktionskontrollen är enkel att utföra. Tryck på “Test”-knappen – jordfelsbrytaren ska då lösa ut direkt. Om du trycker upp knappen så kommer strömmen tillbaka. Om jordfelsbrytaren inte löser ut vid knapptryckningen så är den felaktig. Kontakta oss på Eltjänst 090-18 65 50 för hjälp.
Stickproppar och sladduttag
Stickproppar och sladduttag (skarv- och apparatuttag) blir så småningom slitna och behöver ses över eller bytas.
Att dra i sladden för att ta stickproppen ur vägguttaget är en farlig ovana. Det kan medföra att ledarna släpper från sina fästskruvar eller slits av. Nya elapparater och armaturer har i regel stickproppen fastgjuten på sladden.
Ojordade stickproppar
Stickproppar klass 0 passar bara i ojordade vägguttag. Stickproppar klass I och II passar både i skyddsjordade och ojordade vägguttag. De platta klass II-stickpropparna kallas ibland även ”Europastickpropp”.
Jordade stickproppar
Jordade apparatuttag
Använd alltid petskyddade uttag som minskar risken för barnolycksfall.
Jordade skarvuttag
Ojordade skarvuttag
Ta för vana att kontrollera alla sladdar och stickproppar före varje användning.
Arbeta säkert kring el
Installera diskmaskin
Nordelektro Umeå
Formvägen 8 A
906 21 Umeå
Nordelektro Arvidsjaur
Järnvägsgatan 52
933 31 Arvidsjaur
Nordelektro Skellefteå
Svedjevägen 8 A
931 36 Skellefteå
Nordelektro Malå
Storgatan 74
939 32 Malå
Nordelektro Hiss
Svedjevägen 8 A
931 36 Skellefteå
Nordelektro Stockholm
Tranebergsslingan 2
167 45 Bromma
Ostmästargränd 12
120 40 Årsta
Nordelektro Arjeplog
Laisvallvägen 10
938 32 Arjeplog